Емоційне вигорання у батьків

Діти дуже тонко відчувають емоційний стан батьків, і якщо ви радісні та щасливі, то таке ж душевне піднесення будуть відчувати й ваші діти. Це, як правило, одягання кисневої маски в літаку — спочатку ти сам, а потім допоможи дитині.  Зараз у період війни майже всі переживають стресовий стан. Проте батькам ще складніше, оскільки вони повинні не тільки про себе турбуватись, а й про дитину.  Це постійні хвилювання, а якщо сім’я була вимушена покинути своє рідне місто, то до цього ще додається пристосування до нових умов та адаптація (а це ще додатковий стрес для організму).  Тому часто зараз більшість батьків відчувають роздратованість щодо своїх дітей, вони починають зриватись і кричати (хоч і усвідомлюють, що їхні дії помилкові).

Що робити, якщо ви емоційно вигоріли? Найперше, визнайте проблему. Пам’ятайте, що в умовах постійного стресу — це цілком нормальна реакція організму на ненормальні події, а не те, що ви такі погані.

Перестаньте звинувачувати себе. Ідеальних людей взагалі не буває, і кожному потрібен відпочинок, бо ж у стресі кожен може надломитися.

Не соромтеся просити допомоги у психологів, розмовляйте з подругами, з рідними. Найкраще — телефоном і не зачіпаючи тяжких тем. У жодному разі не слухайте трагічних новин і не передавайте іншим побачене або почуте в інтернеті чи по телевізору. Діліться буденними новинами, планами.

Відшукайте свій власний ресурс. Запитайте у себе, що вас заряджає і допомагає відновитися. За можливості, виконуйте невеликі фізичні активності: гуляйте на свіжому повітрі, займайтеся творчістю або будь-якими улюбленими справами.

Дайте собі розкіш відпочити, щоб відновити свій емоційний і фізичний ресурс.

 

Поширити: