Як допомогти дітям подолати тривожність через війну

Ми живемо у воєнний час.  Природно, що діти відчувають занепокоєння. І якщо дорослі відчувають хвилювання з приводу поточних подій, уявіть, що мають відчувати наші діти.

Розглянемо 6 способів допомоги батькам і дітям.

  1. Налаштуйтесь на емоційний стан вашої дитини. Уважно спостерігайте за дитиною і подивіться, як вона справляється зі стресом.
    Наприклад: чи боїться він залишитися на самоті чи перебувати в темних чи закритих місцях, мати труднощі з концентрацією уваги чи надмірно дратівлива, чи боязко реагує на будь-які раптові звуки, повертається до моделей поведінки, які раніше вона їх переросла, поводить себе добре чи істерить, бачить кошмари, тощо.

  2. Забезпечте безпеку.
    Першочерговим завданням є запевнити дитину, що їй нічого не загрожує. Наголошуйте своїй дитині на тому, що люди вживають заходів, щоб зберегти нашу країну в безпеці та допомогти тим, хто постраждав: поліцейські, медики, військові, пожежники. Обійміть, слухайте і будьте поруч. Пам’ятайте, що травмовані діти є більш вразливими.

  3. Слухайте дитину.
    Діти повинні знати, що це нормально ділитися своїми почуттями з вами, і що це нормально – засмучуватися. Підтримуйте постійний діалог зі своєю дитиною. Вам не потрібно пояснювати більше, ніж він готовий почути, або використовувати графічні описи. Найважливіше – це дати дитині зрозуміти, що ви готові слухати.

  4. Подайте надію і зробіть щось позитивне.
    Один із найкращих способів зменшити почуття тривоги та безнадійності – допомогти дітям знайти активні способи розвіяти свої страхи. Це також дає можливість дітям усвідомити, що вони можуть змінити ситуацію у світі, який може здатися страшним і небезпечним. Наприклад, допоможіть своїй дитині малювати, писати або надсилати електронні листи, щоб висловити подяку військовим.

  5. Виділіть час для сімейних розваг.
    Під час стресу ваша дитина повинна відчувати, що її обіймає її сім’я. Ось чому  ідея приділяти багато часу спільним заняттям  допомагає їй відчувати себе в безпеці та надсилає повідомлення “ми всі в цьому разом”.
 
  6. Знайдіть заняття для зняття напруги, якими може займатися вся сім’я разом.
    Наприклад, гуляйте чи катайтеся на велосипеді, слухайте заспокійливу музику чи  дивіться смішні відео з котиками на ютубі.

 ДІТИ І БАТЬКИ МОЖУТЬ ВИКОРИСТОВУВАТИ ДЕЯКІ ПРИЙОМИ ДЛЯ ПОДОЛАННЯ СТАНУ НАПРУГИ.

“Розмова з собою”. Навчіть дитину говорити в голові слова, щоб допомогти їй зберігати спокій і впоратися зі стресом. Ось кілька: “Я можу зробити це.” “Зберігайте спокій і дихайте вільно”. Або “Це не те, з чим я не можу впоратися”.

“Дихання “ліфт”. Попросіть дитину закрити очі, тричі повільно видихнути, а потім уявіть, що він у ліфті на вершині дуже високої будівлі. Він натискає кнопку першого поверху й дивиться, як кнопки кожного рівня повільно світяться, коли ліфт опускається вниз. Коли ліфт спускається, його напруга зникає.

“Розтанення стресу”Попросіть дитину знайти те місце в його тілі, де він відчуває найбільшу напругу; можливо, його шию, м’язи плечей або щелепу. Потім він закриває очі, концентрується на місці, напружуючи його на три-чотири секунди, а потім відпускає. Роблячи це, попросіть його уявити, як стрес повільно зникає.

“Візуалізуйте спокійне місце”Попросіть дитину подумати про місце, де він був і де він почувається спокійно. Наприклад: пляж, його ліжко, бабусин двір тощо. Коли виникне тривога, скажіть йому закрити очі, уявіть це місце.

Обмежте перегляд новин. Занадто багато телебачення – це погано. Якщо ваші діти дивляться новини, зверніть їхню увагу на історії героїв; це важливо, щоб переконати їх, що у світі є щось більше, ніж загрози та страх. І, звичайно, обмежте їх вплив на жорстокі шоу – вони, як правило, посилюють наявну тривогу.

Навчіть дітей керувати гнівом. Життя у війні може послати повідомлення про те, що агресія та насильство – це нормально. Це створює велику проблему для батьків.

Навчіть дітей висловлювати свої почуття. Багато дітей демонструють агресію, таку як брикання, крик, удари та кусання, тому що вони не знають, як висловити своє розчарування іншим способом. Їм потрібен словник емоцій, і ви можете допомогти своїй дитині розвинути його, щоб сказати, що він відчуває до свого кривдника: “Я злий”. Або: “Я дуже-дуже злий”.

Навчіть дитину 1+3+10: формула самоконтролю.  Спочатку скажіть собі в голові: “Будьте спокійні”. По-друге, зробіть три глибоких, повільних вдихів животом (потрапляння кисню до мозку допомагає вам заспокоїтися). Тепер подумки повільно порахуйте до десяти.

Обговоріть війну та політику всією сім’єюПостійна увага ЗМІ до війни створює багато “моментів навчання”, щоб поділитися своїми політичними поглядами з вашими дітьми (звичайно, це стосується дітей старшого віку).

    Ми не повинні захищати наших дітей від новин про повномасштабну війну, але й не повинні дозволяти їм зациклюватися на ній або розглядати світ як зло, небезпечне місце. Частина роботи  батьків полягає в тому, щоб допомогти нашим дітям навчитися жити  щасливо в реальному світі, яким би недосконалим він не був.

Поширити: